De toekomst van franchise

20/11/2017

Deze maand werd bekend dat Hunkemöller haar franchise gaat afbouwen; zij gaat de komende tijd franchisevestigingen terugkopen van franchisenemers.

De keten denkt meer slagkracht te hebben indien zij volledig haar eigen koers kan bepalen. Nu moet zij immers rekening houden met haar franchisenemers en de onderlinge afspraken.

Mede door de mogelijke komst van de Nederlandse Franchise Code (NFC), waarin de contractvrijheid voor de franchisegever aanzienlijk wordt ingeperkt, speelt bij meerdere formules de vraag of de voordelen van franchise nog wel opwegen tegen de nadelen. Door de dynamiek en veranderingen in de markt (denk bijvoorbeeld aan de verschuiving van fysiek naar online), is ook aanpassingsvermogen binnen formules nodig. Ik stipte dit al eerder aan in mijn blog.

Voor een aantal grotere formules is dit reden (geweest) om franchise af te (gaan) bouwen.

ING publiceerde het  rapport Franchise versus filiaal waarin staat dat zaken als verstedelijking, de groei van e-commerce, de beperkte groeikansen voor fysieke vestigingen in Nederland en de discussie over de Nederlandse Franchise Code en wetgeving het franchiseklimaat en daarmee de verdienmodellen van franchise onder druk zetten. 

Voor andere franchisegevers zijn de ontwikkelingen reden om de formule juist anders vorm te geven. Te denken valt aan het loslaten van exclusieve gebieden.

De conclusie is dan ook dat flexibiliteit vereist is, of u als franchisegever nu de keuze maakt om door te gaan met een franchise-model - en misschien juist wel wil groeien-  of het plan bestaat om (mogelijk in de toekomst) franchise af te bouwen,. Dit vraagt om een goede afstemming tussen franchisegever en franchisenemer en last but not least: ruimte om binnen het contract verandering door te voeren.

Wij raden dan ook aan om uw contracten goed tegen het licht te houden. Een aantal tips:

  • Maak goede afspraken over ‘e-commerce’, zowel over de activiteiten door een franchisenemer als bij e-commerce activiteiten door uzelf;
  • Passen exclusieve gebieden nog wel binnen uw huidige organisatie? Maak hier passende (nieuwe) afspraken over;
  • Zorg dat u de vrijheid heeft die u nodig heeft om uit te breiden;
  • Maak goede afspraken over de terugkoop van franchisevestigingen;
  • Waarborg dat u de vrijheid heeft om na ommekomst van de contactperiode de franchiserelatie te beëindigen. Check uw contract op bepalingen op grond waarvan het contract automatisch wordt verlengd.  

Vragen over het maken van (nieuwe) afspraken met uw franchisenemers of wilt u gewoon eens met ons van gedachten wisselen over de vraag of uw contract nog past bij uw toekomststrategie? Neem gerust contact met ons op.

 

  • L.M.F. (Linda) Relouw
Geen feest voor de franchisenemer
13/08/2018 - Een franchisenemer heeft honderd mensen uitgenodigd voor de opening van zijn zorgboerderij. Maar hij moet ze allemaal weer afbellen,... Meer
HEMA-conflict over e-commerce
24/07/2018 - Winkelketen HEMA ligt al een tijd overhoop met haar franchisenemers. In een conflict over de verdeling van de investeringen en... Meer
Slanke klanten, magere omzet
27/03/2018 - Een teleurgestelde franchisenemer stopt met de afdracht van de franchise fee. De franchisegever zou een misleidende omzetprognose... Meer
Cadeaubonnen binnen franchise
20/12/2017 - De cadeaubon is populair, in ieder geval bij werkgevers. Zij geven hun personeel steeds vaker een bon als kerstpakket, schrijft het... Meer